Ens hem acostumat a les notícies més inversemblants sobre la creació de museus de qualsevol caire i condició. Totes aquestes notícies tenen en comú l'afany de museitzar; de col·locar la nostalgia, el record, la devoció al temple de les muses.
Tanmateix dins aquesta corrent museitzadora es troben encara vestigis d'antigues concepcions com les que inspiraren l'aparició dels primers museus nacionals. En aquests Museus es presenta la història reescrita i convenientment exposada.
Alguns països com Alemanaya tenen encara comptes pendents amb el seu passat.
Altres s'afanyen a actualitzar els últims capítols d'una història inacabada com a Escòcia.
I encara alguns tot just l'inicien com en el Nepal.
I a la Xina les ferines no cicatritzades de l'ocupació japonesa durant la IIª Guerra Mundial continuen sagnant.
Nota: Aquesta entrada es fa amb motiu de l'actualització de la wiki del bloc amb l'incorporació d'una nova pàgina com és la del cercador de notícies sobre museus.
dilluns, 28 de juliol del 2008
MUSEITZAR
Publicado por
musa
0
comentarios
divendres, 25 de juliol del 2008
VIRTUALITAT
Tre anni di lavori, 10 milioni di euro la spesa complessiva, oltre 70 installazioni, un software in uso anche all’Esercito Americano, realtà virtuali, ologrammi, elettronica di ultima generazione.Acostumats com estem que els grans desplegaments tecnològics ens vinguin del nord, cal destacar la inauguració a terres meridionals del museu virtual de les restes de Pompeia.
de la presentació en la web del Museo Archeologico Virtuale (MAV)
Amb aquesta espectacular exhibició de recursos i tecnologia es presenta el primer museu virtual italià. Tipus diferents de virtualització són els que s'apliquen a les coves prehistòriques, als sistemes amb dispositius inhibidors dels nostres sentits naturals o en el web.

Publicado por
musa
0
comentarios
Etiquetas: Museo Archeologico Virtuale, virtualitat
dijous, 24 de juliol del 2008
els MUSEUS en xifres
Pels volts d'aquests dies és quan apareixen les notes de premsa destacant alguns dels aspectes més vistosos de les estadístiques sobre museus. Alguns es dediquen a reproduïr sense cap mena de contrast les xifres que lliuren alguns habilidosos gabinets de comunicació. En aquest cas l'origen és un informe confidencial del Ministeri de Cultura francés. Segons aquest informe, les xifres de visitants durant el passat 2007 en alguns dels principals museus foren realment impactants (via Público).
Les xifres, però, han de ser clares i contrastades. Per tal de recollir l'informació estadística primària hem creat una nova pàgina dins de la wiki del bloc on es recullen els enllaços a cada un del païssos.

Publicado por
musa
0
comentarios
Etiquetas: estadístiques
dissabte, 19 de juliol del 2008
per l'ADRIÀ
De muchos defectos y flaquezas era notado Adriano en su bivir, y todos los coloreava y encubría con ser largo en el dar. Fueron muy grandes las mercedes que hizo a Epiteto y a Elidoro philósophos, mas mucho más fue lo que dio a Phavorino que a todos, porque le dio muy gran hazienda y le honrró en la república. Tenía en costumbre que, quando llamava con su carta a alguno que viniesse para yr a la guerra con él, dávale todo lo necessario para ella, es a saber: armas para pelear y dineros para gastar.
La inauguració el proper 24 de juliol de l'exposició sobre l'Emperador Adrià al British Museum és una ocasió excel·lent per entendre com la producció audiovisual es fa imprescindible en el món del web 2.0
Publicado por
musa
0
comentarios
Etiquetas: British Museum
dijous, 17 de juliol del 2008
concursos 2.0
El surrealisme continua donant joc a l'estiu. A Berlín es presenta al públic la col·lecció Scharf-Gerstenberg i al Museu Guggenheim de Bilbao l'exposició Cosas del surrealismo. El que ens atrau en el cas del Guggenheim és la proposta de participació del públic a través del YouTube: un concurs de videocreació al voltant del món surrealista.
El repte serà una bona ocasió per copçar la participació dels visitants dels museus en les xarxes socials.
actualització 8 de desembre de 2008
El Guggenheim de Bilbao ha presentat els resultats de la convocatòria feta a través de la xarxa de filmacions breus de temàtica surrealista. Aquestes són les xifres: 35 obres participants i més de 4500 visites.
Publicado por
musa
0
comentarios
Etiquetas: Museu Guggenheim Bilbao, Youtube
dimecres, 16 de juliol del 2008
recorregut 2.0
Martin Creed torna a ser noticia aquests dies. Les seves instal·lacions provocatives no deixen indiferent a ningú.
El seu últim treball s'exposa a la Tate Gallery de Londres i parteix d'una experiència personal: una visita accelerada que feu a les catacumbes dels caputxins de Palerm, Sicília. 5 minuts són suficients per recòrrer un museu?. Hi ha qui et contestaria que no cal gaire més i si descomptessim el temps d'estada en altres serveis del museu: restaurant, botiga, w.c, quan temps restaria per la visita pròpiament dita?
Mentre comencem a parlar d'intimitat, de reflexió, d'experiència individualitzada sense renegar del nombre de visitants; un percentatge important d'aquests visitants continua allunyat d'aquestes sensacions.
Hanoi crazy night traffic from v!Nc3sl4s on Vimeo.
Publicado por
musa
0
comentarios
Etiquetas: Tate Gallery
dilluns, 14 de juliol del 2008
HOMO INTERNAUTA HISPANIAE
Continuem disposant de nous recursos per entendre l'usuari d'internet i les característiques pròpies del cas espanyol. L'EGM (Estudio General de Medios) ha publicat la seva última enquesta sobre ús d'Internet i de la seva lectura s'en desprenen els següents trets:
- continua incrementant-se la població de la xarxa.
- es tracta d'una població cada vegada més fidel que quotidianament es conecta.
- les dones van guanyant protagonisme sense arribar però a la paritat.
- el jovent va perdent el domini absolut i s'incorporen significativament a la xarxa el grups d'edat més avançada.
- la xarxa es va desprenguent del seu caràcter classista i les classes mitges i baixes ocupen una franja cada vegada més significativa.
- cada vegada és més evident que internet desplaça altres formes de lleure o de treball en l'àmbit domèstic.
- de tots els serveis disponibles a través d'internet, l'accés als espais web i el correu electrònic dominen àmpliament.
- només 4 Comunitats Autònomes superen el 50% de penetració: Catalunya (50 %), País Basc (50'3%), Madrid (50'6%) i Balears (52'2%).
- Una inmensa majoria, més del 90 %, considera que disposa dels coneixements informàtics suficients.
- Pràcticament el 70 % afirmen disposar de suficients recursos idiomàtics per entendre l'anglés.
- Tot passa per Google: la cerca és l'activitat més freqüent.
- Però no tot són cerques, també es produeixen continguts: un 20 % dels enquestats afirma disposar de pàgina web personal i un 9 % edita un bloc regularment.
- L'internauta espanyol no mostra cap passió pels móns virtuals a l'estil del Second Life: el 85 % no hi accedeix mai. La identitat a la xarxa en canvi es multiplica d'una altra manera; el 45 % dels internautes disposa de més de dues comtes de correu electrònic.
- Definitivament el triomf d'Internet sembla clar si ens fixem en les respostes a la pregunta de l'enquestador: Quin és el mitjà de comunicació que més trobarieu a faltar?: Internet, 43'8%; Televisió, 31'3%; Ràdio, 14'4%; Premsa en paper, 8%; Revistes 1'7%.

Publicado por
musa
1 comentarios
Etiquetas: estadístiques
divendres, 11 de juliol del 2008
NOVA MUSEOLOGIA
Lichtenstein House: High Museum from mai brai on Vimeo.
Publicado por
musa
0
comentarios
Etiquetas: National Gallery, Reina Sofia, Tate Gallery
dijous, 10 de juliol del 2008
FATALITAT 1.0
Hi han coincidències fatals. En l'imatge, el rètol que assenyala el Museu Afro-americà de Kansas acompanyat pel rètol que indica la mateixa direcció per la presó del comtat.
Publicado por
musa
1 comentarios
Etiquetas: Museu afro-americà, recorregut, senyalització
dilluns, 7 de juliol del 2008
MUSEUS 1.0
Un estudi dut a terme per diferents museus i universitats espanyoles sobre els museus i l'ús dels espais webs propis conclou d'una manera desalentadora però no per això menys coneguda: ens trobem encara lluny, molt lluny, de l'estela de les grans institucions museístiques occidentals.
La majoria de les webs dels museus espanyols no són més que simples fulletons digitals condimentats això sí amb l'inefable flash.
Segurament ens cal resoldre encara el trànsit del món analògic al digital.
Publicado por
musa
0
comentarios
divendres, 4 de juliol del 2008
Estiu i Museus
Arriba l'estiu i amb ell el nombre de visitants presencials en els museus es manté en els moments més àlgids. Per contra, el tràfec en els espais webs dels museus sembla alentir-se. La gràfica que segueix mostra la comparació de tràfec entre cinc espais webs: el del MoMa de Nova York, el del Louvre de Paris, L'Hermitage de Sant Petersburg, la Tate de Londres i el Museu del Prado de Madrid.
Publicado por
musa
0
comentarios
Etiquetas: Hermitage, Louvre, MoMa, Museo del Prado, Tate Gallery
dimarts, 1 de juliol del 2008
una MIRADA enrera
El 1996 Internet era un terme pràcticament desconegut per la gran majoria. Un any abans s'havia donat a conèixer un dels primers cercadors: Yahoo! i fins el 1998 que no aparegué Google. Eren els temps immediatament següents al bing-bang d'aquest univers que ara se'ns fa indispensable.
El 1996 era l'any d'inici, de fet, d'Internet a Espanya.
En aquell llunyà 1996, en termes de còmput de temps internauta, els grans museus d'Occident presentaven els seus primers espais web com el Moma . El Louvre es presentava el 1998
I fins pràcticament el 2000 no apareixen els grans museus espanyols. Les distàncies siderals continuen encara caracteritzant el món dels museus a occident.
Publicado por
musa
0
comentarios