dimecres, 22 d’abril del 2009

el terratrèmol dels Abruzos: entre el passat i el futur

Salusti, el gran cronista romà, va nèixer l'any 86 abans de la nostra era en un poblet al límit de la regió dels Sabins; Amiterno. Aquest poble, a poc més de 20 km. de l'Aquila, conservava fins fa poc una de les restes romanes més impressionants de la regió; l'amfiteatre i multitud de restes exposades a la Fortezza Spagnola de l'Aquila tranformada ja fa anys en el Museo Nazionale d'Abruzzo.
El terratrèmol de principis de mes i les rèpliques següents han trasbalsat tràgicament la vida d'aquesta regió i han extés la destrossa per aquest ric patrimoni.
Al llegat del passat, devastat per les forces tel·lùriques, s'hi sobreposa un futur dolorós pels habitants d'aquesta regió dels Abruzos. La seva tragèdia ha desvetllat un ampli moviment solidari arreu i iniciatives legislatives per ajudar a la reconstrucció. La vida quotidiana es repren amb la normalitat que les circumstàncies permeten. De moment els més petits han tornat a les classes a l'escola del camp de refugiats.
Advierte que no son los ejércitos ni los tesoros la seguridad de un reino, sino los amigos, los cuales ni se ganan por las armas ni se compran con el oro: la buena fe y el obsequio los produce.



Ver Abruzzo - Provincia L'Aquila - Terremoto 6-4-2009