dilluns, 8 de setembre del 2008

CATÀSTROFE

La Guerra d'Iraq obrirà les pàgines de l'ignominia humana del segle XXI. La magnitud de la tragèdia, les tonelades de dolor i sofriment escampats sobre el poble iraquià s'escapen de qualsevol dimensió entenedora per a la ment humana.
Iraq acull l'antiga Mesopotàmia, la mare de totes les civilitacions. Des del passat mes d'abril i fins a desembre d'enguany, l'Oriental Institute Museum de la Universitat de Chicago s'ha afegit al clam unànim contra l'espoli del patrimoni cultural a l'Iraq. Catàstrofe ! és el títol explícit d'una exposició que repassa els últims cinc anys d'un dels efectes de la guerra: la destrucció i espoli d'un llegat patrimonial únic de la humanitat.
Si bé l'espoli de les restes de les antigues civilitzacions mesopotàmiques és tan antic com el descobriment de les pròpies restes, no deixa d'asturar-nos l'embergadura que prengué a partir de la segona Guerra del Golf. Ara també el New York Review of Books aprofita l'avinentesa per fer un repàs detallat d'aquest espoli.

Micah Garen: Marine amb una tauleta sumeria. 2003

1 comentari:

Pilar Gonzalo ha dit...

En lamusediffuse hemos llevado a cabo algunas iniciativas sobre este tema que tal vez os puedan interesar.

Una de ellas es un mural en flickr llamado Museo de Irak 2.0 que trata de paliar la penosa situación en la que la actualidad se encuentra el Museo Nacional de Irak y la cultura en este país. El mural de Flickr trata de ser un repositorio virtual de los artefactos culturales irakí que, bien fueron expoliados, o que se encuentran en colecciones de otros museos. Un precario museo virtual hecho con las contribuciones de los usuarios de la web social.

Asímismo, mantenemos un blog en el que hemos publicado algunos artículos sobre el asunto.

Aprovecho para felicitaros por vuestro blog: me tiene realmente enganchada.

Un saludo,
Pilar Gonzalo