dilluns, 13 d’octubre del 2008

la GUERRA RUSSO-GEORGIANA en un nou front: els Museus

El Fitzwilliam Museum ha inaugurat fa poc l'exposició De la terra del Velló d'Or: Tresors de les tombes de l'antiga Geòrgia. S'exposen tot d'objectes provinents de les excavacions de l'antiga ciutat de Vani on Jasó i els Argonautes, segons la tradició, anaren a la cerca del Velló d'Or. L'exposició destaca els vincles entre les cultures del Mar Negre i la Grècia Clàssica i porta ja recorregudes diferents destinacions gràcies a la co-producció entre l' Institute for the Study of the Ancient World de Nova York i el Museu Nacional de Georgia.
A Geòrgia, mentrestant, el Primer Viceministre Giorgi Baramidze acaba d'anunciar fa pocs dies (via FolhaOnLine) que es retirarà l'estatua d'Stalin a la seva ciutat natal de Gori a molt pocs quilòmetres dels secessionistes d'Ossètia del Sud. A més la casa-museu d'Stalin a Gori passarà a convertir-se en el nou Museu de l'Ocupació Russa. Per aquest canvi es comptarà amb especialistes en desrussificació provinents de Polònia i Letònia.
Gori fou una de les primeres ciutats georgianes envaïdes per les tropes russes i, encara que el Museu d'Stalin no patí seriossos desperfectes, - s'havia reformat el 1988- el personal i el seu director escaparen a Tiblisi amb tot d'objectes del museu (via Museumlab). De moment la connexió al domini www.stalinmuseum.ge dona com a resultat Network Error. Estratègies de la Guerra Postmoderna?

Edificis de Gori destruïts per l'acció de l'aviació russa.


El Museu Stalin abans de la guerra. Fotografia: Wikipedia