diumenge, 8 de febrer del 2009

crisi, art i humanisme

Alguns del pensadors radicals nordamericans, com Chomski, són clarament escèptics sobre la importància del canvi presidencial. Altres, hi veuen una oportunitat. Benjamin R. Barber és un d'aquests pensadors radicals especialment crític amb les qüestions del consumisme nordamericà. Precisament en aquest punt és on centra la seva anàlisi sobre felicitat i consum. Barber deplora l'excesiva dependència del consum interior en l'indicador del Producte Interior Brut (PIB) dels EE.UU; el 70 % en front del 50 % d'Alemanya.
Per a ell, la crisi és una oportunitat per a canviar d'actitud i de preferències. És una oportunitat per a consumir productes no dinerables que són aquells que reforcen el cos i l'esperit. En aquest sentit, el foment de les arts hi juga un paper capdal en aquest canvi profund que anyora: recuperar la creativitat, reforçar l'esperit reflexiu (via Menéame) i motivar el coneixement.
Una mirada utòpica però necessària que recupera l'esperit humanista avui també en crisi. Malauradament, el Senat nordamericà ha introduït esmenes en el pla presidencial d'estímul econòmic que preveuen les primeres retallades pel foment de les arts als EE.UU.





El Natural World Museum vol difondre nous paradigmes ecològics i econòmics a través de l'art. Més videos a aquí.