divendres, 7 de novembre del 2008

Museu i Follia

Pascal: "Los hombres son tan necesariamente locos que sería estar loco de alguna otra manera el no estar loco. " citat per M. Foucault : Historia de la locura en la época clásica.

El 1978 a Itàlia es promulgava la llei que canviaria radicalment el tractament de les enfermetats mentals, especialment la reclusió en els manicomis. Santa Maria della Pietà fou el primer manicomi d'Itàlia i per la seva dilatada existència era el marc perfecte per repassar el que han significat els tractaments de les enfermetats mentals i l'exclusió social dels malalts. L'any 2000 una part de l'edifici acollí el primer museu i ara una nova reforma ha adequat el discurs museístic del Museo-Laboratorio della Mente (via ADN).
L'antic manicomi, gràcies al museu, és avui un centre de prevenció i promoció de la salut mental.

Loco soy, loco he de ser hasta tanto que tú vuelvas con la respuesta de una carta que contigo pienso enviar a mi señora Dulcinea; y si fuere tal cual a mi fe se le debe, acabarse ha mi sandez y mi penitencia; y si fuere al contrario, seré loco de veras, y, siéndolo, no sentiré nada.



Anunci protagonitzat pel col·lectiu Radio la Colifata, una realitat radiofònica dels interns i antics interns de l'Hospital psiquiàtric Borda de Buenos Aires.