dilluns, 17 de novembre del 2008

Patrimoni Cultural i Telefonia mòbil

El 2004 els 5 païssos nòrdics (Dinamarca, Suècia, Noruega, Finlàndia i Islàndia) endegaren un pla per enllaçar Patrimoni Cultural i Telefonia Mòbil amb el propòsit de fomentar la participació i facilitar l'accessibilitat del públic.
El projecte arrencà amb una dotació de més de 760.000 euros que han servit per posar a prova les possibilitats d'interacció entre el Patrimoni Cultural Nòrdic i la Telefonia mòbil i es coneix amb el nom de Nordic Handscape.
De fet, continuava una tradició de col·laboració entre aquest païssos com la de les Biblioteques d'Art i recullia anteriors iniciatives locals en aquest camp.
Encara que les experiències pilots mostren una bona acollida, especialment entre la gent jove, els responsables del projecte també destaquen les principals limitacions:

  • són bàsicament els estudiosos que utilitzen aquests serveis i les limitacions en el maneig dels mòbils constitueixen un fre (enquestes efectuades arreu indiquen que no utilitzem més que tres funcions amb el mòbil malgrat l'ampli ventall de possibilitats)
  • una manca de coordinació entre els operadors de telefonia mòbil
  • elevats costos de roaming que afecta especialment als estrangers que tenen contractats els serveis en els seus països d'origen
  • el cost de la utilització del servei és encara molt alt per a l'usuari
  • la manca d'estandars en els formats eleva el cost del servei
Es tracta, en definitiva, d'un bon exemple de política de sinèrgies que tan ens agrada mencionar en les nostres latituds. Mentre a Europa la telefonia 3G encara no arriba a un de cada quatre mòbils al Japó la telefonia mòbil amplia les possibilitats en noves ofertes.
.