dimecres, 19 de novembre del 2008

OR, MARAGDES I MUSEUS

El preu de l'or s'ha disparat des de que han començat a sonar les alarmes de la crisi. Els especuladors en metalls preciosos han aconseguit enormes guanys al mateix temps que un dels principals productors d'or, Zimbawe, protesta pel misèrrim preu en que han de vendre'l.
Molt a prop d'on sorgí el mite d' El Dorado, ha reobert les seves portes el Museo del Oro de Bogotà (via El Tiempo). El museu s'ha remodelat de dalt a baix i el discurs museístic emfatitza el valor simbòlic i les pràctiques rituals associades als objectes exposats per sobre del valor del metall.
Fa poc també, a pocs metres del Museu de l'Or, s'ha presentat oficialment el Museo Internacional de las Esmeraldas on exposen exemplars d'aquesta pedra preciosa. Colòmbia és el tercer productor mundial de maragdes i durant els anys noranta ocupaven oficialment el cinquè lloc entre els productes exportats. La producció i comercialització d'aquesta pedra preciosa ha provocat autèntiques guerres entre els esmeralderos.
Mentrestant al carrer d'algunes ciutats colombianes s'ha desfermat una revolta espontànea de milers d'afectats per una monumental estafa piramidal. El mite d'El Dorado continua present i falsejant les esperances de molts colombians.
A l'hemisferi nord del continent americà encara es pot visitar l'enlluernadora exposició Or des Amériques al Musée de la civilisation de Quebec on es destaca com la febre de l'or ha convulsionat tot un continent.


El Poporo Quimbaya, una de les peces destacades del Museu de l'Or. Fotografia: señoritalady.