dijous, 18 de desembre del 2008

CONTRASTOS

El BundesArchiv, l'Arxiu central de la República Federal Alemanya, ha signat l'acord amb la Fundació Wikipedia per integrar prop de 100.000 imatges dels seus fons al repositori de la Wikipedia sota una llicència Creative Commons (via Menéame).
En una direcció diametralment oposada, el Ministerio de Cultura ha llençat la campanya Si eres legal, eres legal que ha provocat un allau de crítiques. El Ministre de Cultura, com si d'una representació de pastorets nadalencs es tractés, ha volgul representar el paper de president de la SGAE, el dimoni de l'obra. Aguns dels productors artístics aplaudeixen aquestes actuacions mentre altres veuen en internet noves oportunitats.





producció: internautas.tv

Internet ha canviat les regles de joc i només hi ha dos camins: explotar les seves posssibilitats, com així ho han entés els rectors del Bundesarchiv alemany o, per contra, encastar-se en una batalla perduda d'entrada, malgrat la repressió i que retarda la cerca d'un equilibri entre els drets del creador artístic i la lliure circulació d'idees i continguts per la xarxa.
Arriba l'hora que els museus obrin els seus fons sota una llicència Creative Commons? o, per contra, afinin en la salvaguarda del copyright?