divendres, 19 de desembre del 2008

Museus: crisi i finançament. El cas nordamericà

S'albira un futur tenebrós en el panorama dels museus nordamericans. A la crisi financera desencadenada per les subprime s'hi afegeix ara l'escàndol Madoff. Una i altre han colpejat les dues principals vies de finançament dels museus nordamericans: l'emissió de bons i les donacions multimil·lionàries.
Des del segle XIX que les grans institucions museístiques nordamericanes han acudit a l'emissió de bons per a sufragar despesses corrents o noves inversions.

La crisi financera ha col·lapsat les emisions de bons i els interessos s'han disparat provocant serioses dificultats econòmiques a alguns museus.
Ara cal sumar-hi l'escàndol protagonitzat per Bernard Madoff i les pèrdues ocasionades a les principals fundacions i particulars que constituïen els principals esponsoritzadors dels museus nordamericans. Entre la llarga llista de fundacions afectades podriem destacar el cas de la Carl and Ruth Shapiro Family Foundation (via Radio programas del Perú) amb un ampli ventall d'accions de foment de les arts o la sanitat i que veurà seriosament compromés el seu programa d'actuacions.