dilluns, 22 de desembre del 2008

Museu: preus i visitants

Transitem d'una manera sobtada de la inflació a la deflació passant per l'estanflació. Mentre el comportament dels preus provoca l'estupefacció general, la revista Consumer ha publicat els resultats de l'estudi sobre visitants i preus dels museus espanyols en el 2007. Els preus oscilen entre la gratuïtat i els 12'5 euros d'entrada al Guggenheim bilbaí, això sense comptar el cost d'alguns serveis complementaris com les audioguies que pot representar fins a 4 euros més.
El preu de l'entrada condiciona, en alguns casos, l'espectativa en el nombre de visitants. Les xifres de visitants durant l'any 2007 en alguns dels principals museus semblen avalar la política de preus segons vells principis:
La aceptación por parte del sector turístico y el crecimiento del mercado de turismo cultural se combinarán para convertir los museos... en grandes generadores de ingresos.
G.Donald Adams, 1995 (via Ricard Monistrol)

La cerca d'un equilibri entre el nombre de visitants i els ingressos generats per les entrades dóna lloc però a una amplíssima casuística. El Museu d'Art Shiname del Japó aplica un 50 % de descompte als estrangers. En el cas del Museu Dolores Olmedo de Mèxic la reducció en el preu d'entrada s'aplica als autòctons durant l'estiu. Al British Museum, com en altres museus britànics i nordamericans, l'entrada és gratuïta i s'abona únicament l'accés a les exposicions temporals. A Mallorca Es Baluard proposa que els divendres el visitant fixi el preu que vulgui.
A part de les iniciatives individuals, el projecte Museums Pass involucra a més de 180 museus d'Alemanya, Suïssa i França en una política de preus comuna. A Aústria, la Niederösterreich-card engloba una bona part de l'oferta d'oci de la regió inclós el preu d'entrada als museus.
Ara a Barcelona, el Delegat de Cultura anuncia el propòsit d'obrir els museus de la ciutat depenents de l'Ajuntament durant tot el diumenge i la gratuïtat en l'accés el mateix dia. Els diumenges i els visitants, el dilema sempre obert pels rectors dels museus barcelonins:
Los índices de entrada a los museos de Barcelona son muy bajos. Las visitas decrecen cada vez más, lo que supone alejamiento y falta de interés de los barceloneses ... Hasta hace poco la entrada a los museos municipales era gratuita, los primeros domingos de cada mes. Algunos colegios aprovechaban el pase de favor para sus alumnos, que acudían en grupos de diez o quince muchachos, con sus respectivos maestros. Pero he aquí que la generosidad del Ayuntamiento se ha restringido...
La Vanguardia, divendres 18 de setembre 1964