divendres, 16 de gener del 2009

Entrada gratuïta als Museus

Sarkozy acaba d'anunciar un seguit de mesures governamentals destinades a la promoció cultural. Seguint la tradició dels últims presidents francesos, Sarkozy vol deixar la seva empremta en un gran equipament cultural: el Museu d' Història de França. En el pla de Sarkozy s'inclouen també altres iniciatives com la restauració de monuments i la gratuïtat en l'entrada als museus nacionals francesos pels menors de 25 anys i els ensenyants.
La reacció no s'ha fet esperar:
  • es crítica la no extensió de la gratuïtat a tot el públic independentment de l'edat o condició.
  • els museus depenents de l'ajuntament de Paris ja apliquen l'entrada gratuita des de 2001, tal com l'hi ha recordat l'alcalde de Paris al President de la República.
Aquesta gratuïtat limitada haurà de ser efectiva per a tots els ciutadans de la Unió Europea. La merma d'ingressos en el cas del Louvre, on el 80 % de les visites són d'estrangers i que l'any passat va assolir els 8'5 milions de visitants, pot ser significativa i la disminució dels ingressos per venda d'entrades en aquest i altres museus nacionals francesos es compensarà, segons el seu pla, amb la subvenció directa per part del Ministeri de Cultura.
Les mesures de Sarkozy, un personatge que sembla despertar més admiració fòra que dins de França, obriran el debat sobre la gratuïtat als museus a Europa o restaran com una qüestió simplement de política domèstica?



autor: plhu

actualització 10 de febrer de 2009:
S'anuncien les primeres pujes de l'any en el preu de les entrades als museus. De moment, en el museus depenents del Ministerio de Cultura.