diumenge, 4 de gener del 2009

Museu i cinema: diamants i altres pedres precioses


El robo de joyas es una de las últimas epidemias de esta ciudad, donde se han asaltado estas últimas semanas dos de sus museos, llevándose fantásticos tesoros. Uno de los asaltos parece recordar al de un film de Jules Dassin que se viene dando en Broadway. En el film los ladrones son tan simpáticos y atractivos que el plan de robo está concebido con tanto detalle y de forma tan sugestiva que ¿cómo poder resistir la tentación de seguir las huellas de esas gentes que se presentan como héroes en las pantallas?
Crònica del corresponsal de La Vanguardia a Nova York, Ángel Zúñiga d'11 de novembre de 1964




El Royal Ontario Museum presenta aquests dies una exposició de pedres precioses provinents de diferents col·leccions privades. Fa poc també s'ha subhastat un dels diamants més cobdiciats; el conegut amb el nom de Wiltlesbach. Un diamant blau de 35 quirats que formava part de la dot de la infanta Margarita Teresa, filla de Felip IV i Mariana d'Austria.
El Wiltlesbach s'inclou en la llista de diamants més cobdiciats al costat d'aquests altres:
A Un diamante al rojo vivo (The Hot Rock. 1972) una banda de lladregots roben un diamant exposat al Museu de Brooklyn i un d'ells acaba empassant-s'el.



Robo en el museo (Murph the Surf. 1975) segueix l'estela de lladregots de pedres precioses exposades en els museus nordamericans. En Live a little, steal a Lot (1974) el zafir Estrella de l'Índia del Museu d'Història Natural centra l'acció.
Tierra de Gigantes (Land of d the Giants ) s'emeté en l'època del blanc-i-negre de la Televisió Espanyola i aconseguí fer-se un lloc entre les sèries preferides pels telespectadors. En l'episodi Double-Cross (1968), un dels protagonistes es atrapat per un gegant que el vol utilitzar per robar una pedra preciosa exposada en un museu. També en la sèrie Wild Wild West (aquí traduïda com Jim West ) una pedra precisoda donada al Museu Nacional atreurà la cobdícia dels lladres a Night of the Bleak Island (1969) i en Night of The Egyptian Queen (1968) una altre pedra preciosa es robada del Museu de les Antiguetats Egípcies.