dilluns, 19 de gener del 2009

sèries televisives sobre els museus

La doble circunstancia de que contemos en Barcelona con emisora de televisión y de que se realicen por diversos estilos campañas de divulgación de nuestro tesoro museístico, parece aconsejar que se estudie para cuando proceda aplicar la televisión a aquellas tareas difusoras....Cuando así se pensase en hacerlo, podríamos sentirnos sin duda estimulados por el éxito que han tenido en diversos países extranjeros los programas divulgadores del contenido de los museos.
La Vanguardia, divendres 3 d'abril de 1959

El cronista de La Vanguardia es referia a un programa de la BBC que assolí un gran èxit en els anys cinquanta: Animal, Vegetable or Mineral (un exemple el pots veure a aquí). El 1968, seguint l'estela precedent, s'emeteren 8 episodis de la sèrie Museum, centrada exclusivament en els museus britànics. Així s'iniciaren les sèries sobre els museus a les televisions occidentals.
Als Estats Units, Great Museums s'emet a través de la xarxa de televisions públiques des de fa cinc anys i se centra exclusivament en els museus nordamericans. Els episodis es poden veure també a través del seu propi canal a YouTube. Una altre sèrie nordamericana actual és la protagonitzada per una monja, Sister Wendy, que repassa alguns dels principals museus dels EE.UU.
La sèrie Art Museums of the world es filmà en alta resolució i presentava quatre grans museus d'occident.
A França, la cadena France 5 repassa l'actualitat museística a Un soir au musée que s'emet des de 2006.
El Canal 33 de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals emet actualment la sèrie Museus d'Art del Món, malauradament en la franja horària de mitjanit i sense atrevir-se a la producció pròpia.